Wedstrijd duurt bijna een helft te lang voor Nijmegen Pirates
Maandag, 10 juni 2019 - Geschreven door Jacques Schmoller
Voor de senioren van Nijmegen Pirates stond op zondag 9 juni 2019 (eerste pinksterdag) de thuiswedstrijd tegen Maastricht Wildcats op het programma. De thuisploeg verraste in de eerste helft met goed spel tegen de Zuid-Limburgers die nog in de race waren voor een plek die recht geeft op deelname aan de play-offs. De wedstrijd bleek echter bijna een helft te lang te duren: na een 14-12 voorsprong verloor Nijmegen Pirates het duel met 14-30.

Het was goed toeven op sportpark Vossendijk deze middag. Al had het voor de American footballers met hun helmen en vele bescherming iets minder warm dan 21 graden Celsius mogen zijn. Op het met roze verf belijnde veld (het was immers PINKsteren) kregen de spelers van Pirates te maken met een tegenstander die een kwantitatief voordeel had. Echter meer speletrs betekende niet dat er ook meer kwaliteit aanwezig was.
Na een aftastend begin waarin beide ploegen te weinig terreinwinst konden boeken om de middenzone van het veld te verlaten, zetten de bezoekers de eerste score op het bord. Slechte coverage aan Nijmeegse zijde gaf een Wildcats-receiver de kans om een pass van de quarterback in het centrum te vangen waarna hij ongestoord na de endzone in kon lopen voor een touchdown: 0-6. De PAT mislukte, zoals alle PAT's en 2-point-conversions deze middag niet goed gingen aan Maastrichtse zijde.
Het duurde niet lang of e kwam een Nijmees antwoord op de op dat moment terechte voorsprong van Wildcats. Quarterback Isiah 'Ice' Trouwloon bereikte receiver Bart Ebben met zijn pass. Tot verrassing van Ebben zelf stond hij in de endzone en dit betekende 6-6. De PAT van David Rameckers ging tussebn de palen door, zoals Rameckers als kicker en punter sowieso een goede afscheidswedstrijd speelde tijdens de weinige tijd dat hij aan het spel mocht deelnemen.
In het tweede kwart was het de beurt aan de gasten om te scoren. De QB gooide opnieuw een uiterst precieze pass naar een van zijn receivers. Deze laatste kon na het vangen van de bal nog vele yards afleggen eer hij in de endzone arriveerde voor 7-12. Dit was ook de ruststand.
Bij de derde play na rust, bij een 'third and long'-situatie trachtte de Maastrichtse spelverdeler een ploeggenoot met een pass te bereiken. Dit had echter Pirates-linebacker Gert-jan Steeghs goed doorzien en hij onderschepte de pass om vervolgens vrij gemakkelijk naar de endzone te rennen voor een 'pick six'. De PAT van Rameckers was wederom goed en dus 14-12.
De chaincrew, bestaannde uit vader en zoon (Bas) Verbeek samen met Tim van Lier, leek een makkelijke middag te zullen krijgen, want vlak hierna onderschepte de teruggekeerde defensive back Giorgino Paesch ook bijna de bal. Hij zag echter het speeltuig door zijn vingers glippen. Overigens, zonder de hulp van de doorgaans onderschatte chaincrew was het spelen van een wedstrijd überhaupt niet mogelijk, daarom veel dank aan dit trio.
Het leek een spannende wedstrijd te zullen worden hierna, maar de vermoeidheisd sloeg toe in de Nijmeegse (deels te ongetrainde) benen. De goed leidende scheidsrechterscrew o.l.v. referee Doug Robinson in deze (op enkele kleine incidentjes na) sportieve wedstrijd zag hoe er nog maar één ploeg was die speelde: Maastricht Wildcats. De thuisploeg deed wat het kon om voldoende weerstand te bieden, maar samen met de fysieke kracht verdween ook het geloof in een goede afloop bij de Nijmeegse ploeg. Een gevangen pass, een run en een interception zorgden dat Wildcats nog drie touchdowns kon scoren tegen een moegetreden Pirates. Met 14-30 kwam hiermee de eindstand op het scorebord.
Hierna wed er door Nijmegen Pirates afscheid genomen van de speler-coaches Bas Berkhout, Robin van Lier en Gert-jan Steeghs, alsmede van de spelers Rick Jansen, Lars Nelemans en David Rameckers. Hierbij hield niet iedereen zijn ogen droog. Voor hun zal er echter altijd plaats zijn bij de club. "Eens een Pirate, altijd een Pirate."
Ondanks het verlies een compliment aan de spelers van Pirates die hun huid zo duur mogelijk hebben verkocht. Waarom dit niet genoeg was, weten de betrokkenen zelf waarschijnlijk het beste.

Geïnteresseerd geraakt in Nijmegen Pirates? Voor zowel het mannenteam (Nijmegen Pirates) als het vrouwenteam (Nijmegen Treasures) is er nog genoeg plaats voor nieuwe spelers. Ook vrijwilligers zijn van harte welkom bij de club. Meer info via een mail naar secretariaat@nijmegen-pirates.nl of bezoek onze try-outs in september 2019. Meer nieuws hierover t.z.t. op deze site en op de social media.