Het begin is er
Zondag, 2 december 2018 - Geschreven door Jacques Schmoller
De koplampen boren een lichtstraal in de duisternis voor de auto. De ruitenwissers zijn in een constant gevecht met de regen die tegen de voorruit miezert. Het is op de late zaterdagmiddag 1 december 2018. Bezig met de terugreis van de vriendschappelijke American footballwedstrijd Maastricht Wildcats - Nijmegen Pirates (7-6) in Maastricht. Het eerste ijkpunt in de voorbereiding op het seizoen 2019 zit erop.

Hoe anders is de ochtend ervoor. Weliswaar laat de duisternis merken dat het nog slechts 3 weken duurt tot de kortste dag (al duurt dat etmaal ook gewoon 24 uur...) van het jaar er is, het is droog. Aangenaam is het echter niet. Een koude wind dwingt menigeen tot het dragen van een muts, das en/of handschoenen. Gelukkig is er genoeg ruimte in de auto's om iedereen en alle spullen mee naar Maastricht (met een zachte ch) te nemen.
Als enkele laatkomers nog voor de kick-off op sportpark West in de Limburgs hoofdstad zijn gearriveerd, blijken 25 Pirates te gaan spelen tegen de thuisploeg op het kunstgras.
Onder hen Mailys Petrini. Ze is de enige vrouwelijke speler in het Nijmeegse team. Maar niet het enige actieve vrouwelijke Pirates-lid deze dag. Ook secretaris en EHBO'ster Petra Polak is aanwezig en heeft het druk met diverse werkzaamheden, terwijl ze vooraf 'achter de schermen' al veel voor deze wedstrijd geregeld heeft. Mailys is echter de enige die moedig genoeg is om het op te nemen tegen mannen (al was er bij de tegenstander deze dag ook een vrouw) in deze sport. Al zal ze zich samen met haar seksegenoten waarschijnlijk vooral gaan richten op spelen in het vrouwenteam dat bij Nijmegen Pirates in oprichting is.
In het derde kwart komt Mailys in het veld, als vervangster van quarterback Isaiah 'Kareem' Trouwloon. Bijna krijgt ze een safety tegen, maar ze herstelt zich goed en toont, net als veel andere 'rookies' deze dag, dat ze wel degelijk potentie heeft als American footballer.
De eindstand van 7-6 van deze met droog weer gespeelde wedstrijd is dan al lang bereikt. Wildcats komt in het eerste kwart op een 7-0 voorsprong , nadat de Nijmeegse defensie de slaap nog uit de ogen wrijft en de thuisploeg veel terreinwinst cadeau geeft. Daar wordt vriendelijk voor bedankt door een touchdown te scoren. De PAT daarna was ook goed: 7-0. Binnen enkele minuten komt Pirates terug in de wedstrijd. De vrijstaande wide receiver Bart Ebben vangt een pass van Trouwloon na een goede offensive drive en loopt op zijn dooie gemak en ongehinderd de endzone binnen: 7-6. De conversie erna wordt niet benut.
Vanaf dan ontspint zich een strijd tussen 2 gelijkwaardige teams. Bij beide ploegen zijn veel nieuwkomers (of 'rookies' zoals ze naar Amerikaans voorbeeld genoemd worden). Dit leidt tot de nodige fouten en overtredingen. Maar niet alleen de beginnelingen tonen hun onwennigheid: ook de ervaren(er) spelers van de gasten laten zien dat spelen zonder of weinig trainen niet mogelijk is in een zware sport als American football. Het is aan individuele acties, zoals van Steven 'Gator' Austin met zijn tackles en runs, te danken dat er ook veel zaken wel goed gaan.
Was het dan allemaal zo slecht dat Pirates in deze wedstrijd gepresteerd heeft? Nee,integendeel Er waren goede runs van de rookies Sjoerd Reitsma, Koen van As en Kevin Fackeldey. Ook liet een andere rookie, Wouter van der Kam, met zijn blocking zien een sta-in-de-weg voor tegenstanders te zijn als OL'er. En kwam rookie en (nu al) allrounder Twan Steins net wat kracht te kort om zijn interception terug te lopen voor een touchdown.
Na deze van beide kanten sportieve oefenwedstrijd werd op hetzelfde veld ook het duel tussen Dutch Junior Lions (het Nederlandse nationale team tot 19 jaar) en Pôle France Revolution uit Amiens gespeeld (18-7). Onder de toeschouwers veel spelers van Nijmegen Pirates, die hun wraps ondertussen in de inmiddels gestaag neerdalende regen naar binnen smikkelen.
Daarna de terugreis naar Nijmegen of een andere plaats in zuidoost-Nederland. In de duisternis terwijl de regen tegen de voorruit miezert. Maar gelukkig: ook waren er veel lichtpunten en die waren niet allemaal van de koplampen...