Op een mooie pinksterdag won Nijmegen Pirates
Maandag, 21 mei 2018 - Geschreven door Jacques Schmoller
Op een mooie pinksterdag (nl. 20 mei 2018) won Nijmegen Pirates de thuiswedstrijd tegen Maastricht Wildcats met 34-14. Gezien de recente wedstrijden tegen de Zuid-Limburgse tegenstander was er vooraf enig optimisme bij de Nijmeegse spelers omtrent de afloop van het duel dat onder leiding stond van referee Spliethof. Makkelijk was de zege voor Pirates zeker niet, bij rust was de stand slechts 3-2 in Nijmeegs voordeel in touchdowns, oftewel 22-14.

Net zoals bij eerdere wedstrijden dit seizoen bleef het eerste kwart zonder een score van beide teams. Pirates was met 22 spelers (Maastricht Wildcats 19) aan het karwei begonnen, defensive speler-coach Bas Berkhout van Pirates moest door privé-omstandigheden de eerste helft aan zich voorbij laten gaan. Na rust kwam hij (met permissie van de tegenstander) in de ploeg, waardoor alleskunner Sjoerd Elmans naar de positie van runningback schoof. Mede ingegeven door het feit dat RB Mitch van Loon (opnieuw) geblesseerd raakte.
Nadat safety Ivo Gout, hij speelde sowieso defensief een sterke wedstrijd, zich had onderscheiden met een fumble recovery kwamen beide teams pas in het tweede kwart op gang. Pirates kwam dichtbij de endzone via en fraaie pass/lob van quarterback Jameson Paesch op tight end Reinout Jansen. Bij de volgende play bereikte Paesch zijn receiver Thomas de Ruiter, die zijn eerste touchdown liet aantekenen: 6-0. De 2-point conversion van Roel van Teeffelen middels een run betekende 8-0. Wildcats stelde daar een lange run (de runner zag veel 'daylight') tegenover, die pas gestopt werd op 1 yard van de endzone. Het was daarna een koud kunstje voor de Maastrichtenaren om voor 8-6 te zorgen. De 2-point conversion van de bezoekers leverde geen punten op.
Pirates antwoordde met een bijna even lange run van Steven Austin de andere kant op, de Antilliaan werd op zo'n 3 yard van de endzone getackeld. Zijn collega-RB Van Teeffelen maakte het karwei vakkundig af: 14-6. Aan verdedigende zijde liet Nijmegenaar Keiran Reilly na een aarzelend begin zien dat hij niet alleen prima kan tackelen, maar ook goed is voor meerdere fumble recoveries.
Austin was verantwoordelijk voor de 20-6, waarna Paesch voor de 2-point conversion receiver Isaiah Trouwloon bereikte en daarmee 22-6 op het scorebord zette. Binnen de 2 minute warningt deed Wildcats iets terug. Twee passes leidden tot 22-12 en 22-14. Op vijf seconden voor het rustsignaal strandde een Nijmeegse drive in schoonheid.
In de tweede helft konden de moegestreden Limburgers geen vuist meer maken. Ook de thuisploeg snakte naar adem, de temperaturen in de helmen liepen op tot temperaturen ver boven de circa 25 graden Celsius waar de toeschouwers van genoten. Dat het niet iedereen lukte om het hoofd letterlijk en figuurlijk koel te houden, bleek tijdens een klein spelersopstootje in het laatste kwart. Pirates-receiver Shane Griffin had echter kennelijk geen last van de warmte, zijn catch op een pass van Paesch betekende 28-14. En nadat Paesch zijn tight end Jansen eerst via een pass vlak bij de endzone bracht, mocht die laatste het via een touchdown ook afmaken. Daarmee nog voor het verstrijken van het derde kwart de eindstand op 34-14 bepalend. Beide ploegen waren al uitgeschakeld voor deelname aan de play-offs aan het einde van dit seizoen. Na afloop maakte de voor dit seizoen teruggekeerde Pirates-lineman Roy Steins geëmotioneerd bekend dat dit nu definitief zijn laatste wedstrijd was. Dit leverde hem de traditionele douche met de drankton op.