Meer dan een wedstrijd
Maandag, 16 april 2018 - Geschreven door Jacques Schmoller
Op zondag 15 april speelde Nijmegen Pirates de vierde wedstrijd van het seizoen 2018 in de eerste divisie, poule A. Aan de duidelijke 48-0 overwinning op het Nijmeegse sportpark Vossendijk tegen Tilburg Wolves viel niks af te dingen. Maar bij zo'n eerste gewonnen wedstrijd kwam meer kijken dan alleen twee ploegen die elkaar probeerden het leven zuur te maken.

Het klinkt volkomen logisch, maar voor een wedstrijd is een (gras)veld nodig dat voldoet aan de reglementair minimaal vereiste grootte. Gelukkig vond de Nijmeegse American footballclub zo'n twaalf jaar geleden onderdak bij omnivereniging SV Hatert dat beschikt over drie van dat soort velden. Op twee daarvan werden met behulp van de gemeente Nijmegen naast goals voor voetbal ook doelpalen voor football geplaatst en konden de voetbalgoals evt. verwijderd worden. De gemeente Nijmegen zorgde er daarna ook voor dat Pirates eigen kleed- en materiaalruimte kreeg en zelfs een videotoren tegenover de overdekte tribune op het hoofdveld van SV Hatert.
Voorafgaand aan de wedstrijd moesten enkele vrijwilligers (Gerrit, Jake, Roy en Terence bedankt) het veld belijnen, zodat er football gespeeld kon worden. Dit lukte in dit geval maar net: de eerste wedstrijd van de dag (Arnhem Falcons - Lelystad Commanders 14-24) moest zo'n 20 minuten later beginnen, mede omdat de kalkwagen er na een uur de brui aan gaf.
De wedstrijd Nijmegen Pirates - Tilburg Wolves begon echter wel op het geplande tijdstip van 15.00 uur. Dit was mede mogelijk omdat er 3 vrijwilligers bereid waren om te chainen (Ruurd, Twan en Yesse bedankt) en omdat er voldoende kleedkamers beschikbaar waren om naast de scheidsrechterscrew o.l.v. referee Spliethof ook de vier teams te huisvesten (Petra en mensen van SV Hatert bedankt). Allen konden dankzij de horecavrijwilligers van SV Hatert (bedankt) ook terecht in het clubhuis van de omnivereniging voor een natje en een droogje.
Hoewel het daar aanvankelijk niet naar uitzag, werd het duel tussen de twee staartploegen in deze poule zeer eenzijdig. In het eerste kwart ontbrak bij beide teams de precisie en juiste afstelling om aanvallend succesvol te zijn, de 0-0 stand na het eerste kwart was hier een juiste afspiegeling van. Opvallend was dat de twee hoofdcoaches (Robin van Lier en John Jolie) allebei ook zelf meespeelden als center. Ander opvallend detail was dat de thuisploeg erin slaagde om gedurende de hele wedstrijd geen enkele overtreding tegen te krijgen, waarschijnlijk niet alleen een unicum in de geschiedenis van de club, maar zelfs in de geschiedenis van football in Nederland.
De discipline van de Nijmegenaren werd ook nog eens gedemonstreerd door de offensive line die het hun mede-aanvallers met hun blocking mogelijk maakte te scoren. En dat deed Pirates, de arme Penelope die het scorebord bediende (bedankt) kreeg het in de loop van de wedstrijd behoorlijk druk.
In het tweede kwart bracht tight end Reinout Jansen de thuisploeg via een verrassende run over de rechterkant dichtbij de endzone. Runningback Steven Austin maakte daarna het karwei af door zowel een touchdown als de 2-punts conversie te scoren via een run: 8-0.
Zijn collega-runningback Roel van Teeffelen voegde daar nog voor de rust een touchdown met een run off-tackle aan toe (14-0) en Austin liep opnieuw de 2-punts conversie binnen voor de 16-0 ruststand.
Maar niet alleen over de grond, maar ook door de lucht scoorde Pirates. Quarterback Isaiah Trouwloon zocht en vond met zijn pass receiver Bart Ebben voor een touchdown (22-0) waarna Van Teeffelen voor de 2-points conversie zorgde en 24-0. Trouwloon liep daarna tot twee keer toe zelf de endzone binnen, helaas voor hem werd de eerste keer afgekeurd: 30-0. Alleskunner Sjoerd Elmans droeg zijn steentje bij met de conversie voor de 32-0 na drie kwarten.
Opnieuw Austin was verantwoordelijk voor zowel de 38-0 als de 40-0. Passes van Trouwloon op Reinout Jansen en op Ebben bracht de gastheren opnieuw dichtbij de endzone, waarna de tight end het zelf met een run mocht afmaken (46-0). De verdedigend sterke Gert-jan Steeghs werd daarna in staat gesteld om de eindstand op 48-0 te bepalen.
Verdedigend speelde de Nijmeegse ploeg nagenoeg foutloos. Voor Tilburg Wolves restte slechts een gevoelsmatig lange terugreis naar het Brabantse land.