Jonge hertjes
Maandag, 26 maart 2018 - Geschreven door Jacques Schmoller
Als jonge hertjes die verblind in de koplampen keken, zo speelde Nijmegen Pirates de wedstrijd tegen Flevo Phantoms op zondag 25 maart. Het duel op het Nijmeegse sportpark Vossendijk in de eerste divisie, poule A, was beslist voor de thuisploeg er erg in had. Door een 14-34 eindstand zakten de Nijmegenaren naar een vierde plaats op de ranglijst.

Er was Nijmegen Pirates veel aan gelegen om van de eerste thuiswedstrijd van de competitie in 2018 een mooie voorstelling te maken. Dankzij de inzet van vrijwilligers waren de omstandigheden voor de spelers dik in orde: een veld dat van de voorgeschreven belijning was voorzien ("hoewel niet perfect een voorbeeld voor heel footballend Nederland", aldus referee van dienst Douglas Robinson) en een fraai nieuw scorebord moesten getuige zijn van de zege die Pirates tegen de ploeg uit Almere "wel even" zou behalen.
Hoe anders was echter de realiteit. Na een begin waarin het de beide ploegen niet lukte om veel terreinwinst te boeken, slaagde Flevo Phantoms als eerste erin om de juiste afstemming te vinden. Twee touchdowns vlak na elkaar van de polderbewoners en een tussenstand van 0-14 na het eerste kwart was het gevolg. Het verschil werd in het tweede kwart voor de Nijmegenaren nog pijnlijker uitgedrukt via nog een touchdown en de 0-20.
Pas toen begon het bij de spelers van de thuisploeg te dagen dat Phantoms een veel zwaardere kluif was dan vooraf werd gedacht. De onderschatting viel wel te verklaren: de ploeg uit Almere had minder spelers dan de Nijmegenaren, ook ontbrak de club in de recente geschiedenis met een seniorenteam in de competitie. Het verhinderde de bezoekers niet om naast veel individuele klasse ook als team sterk te spelen. Daarbij hielp het niet dat de Nijmeegse verdediging (te) veel individuele fouten maakte, waar Phantoms terecht gretig gebruik van maakte. Aan de andere kant fungeerde de Pirates-aanval beter dan tijdens de verloren seizoenopening bij Den Haag Raiders'99.
Zo vond quarterback Isaiah Trouwloon met een goede pass receiver Bart Ebben die met een wonderschone lichaamsschijnbeweging enkele tegenstanders het spreekwoordelijke bos in stuurde. Ebben kon daarna zo vrij als een vogeltje de bal in de endzone lopen voor de 6-20. Eindelijk liet de thuisploeg het nodige gif zien. Ook het punting team had zijn bijdrage. Gunner Roel van Teeffelen was als altijd snel bij de bal en stopte slim en op onnavolgbare wijze het leder op de 1 yard-line van de tegenstander. Het gaf linebacker Rick Jansen de mogelijkheid om na een fumble van Phantoms een recovery te maken en met enkele stappen de endzone te betreden voor een touchdown: 12-20. Omdat ook de 2-point conversion goed was keerde de spanning terug met 14-20. Dit was niet ook de ruststand.
Waar de gastheren hoop putten uit de comeback werd die onbedoeld de bodem in geslagen in het derde kwart. De Nijmeegse running back Mitch van Loon gaf zijn gebruikelijke imitatie van een balletje in een flipperkast tot hij op correcte wijze werd gestuit door de Phantoms-verdediging. Van Loon bleef na een ijselijke kreet liggen op het veld. Meteen werd door de toegesnelde verzorgers professionele hulp ingeroepen. Onder een staande ovatie van de spelers van beide teams verdween Van Loon in de toegesnelde ambulance en hij werd naar het ziekenhuis gebracht met een blessure aan zijn linkerknie.
Achteraf bleek het gelukkig allemaal wel mee te vallen: hij had alles in zijn knie verrekt wat maar kon verrekken en is voor zeker 6 weken uitgeschakeld. Zelf vreesde de ongelukkige speler voor iets veel erger. Hij was net teruggekomen na een blessure aan zijn rechterknie waarbij een operatie en langdurige revalidatie nodig was.
Een aangeslagen Pirates kon na het incident geen vuist meer maken. Phantoms maakte er in het derde kwart nog 14-26 van en bepaalde in het laatste kwart de eindstand op 14-34.
Voor de uitslagen en de stand zie:
www.afbn.nl/calendar/1e-divisie-poule-a/