Oude en nieuwe vrienden
Zondag, 29 oktober 2017 - Geschreven door Jacques Schmoller
De Treasure Bowl 2017 was een festijn waar oude vrienden elkaar weer troffen en waar nieuwe vrienden werden gemaakt. Door een leuke pot football te spelen werd Arnhem Falcons de sportieve winnaar, maar de ware winnaar werd de strijd tegen leukemie (ook wel beenmerg- of bloedkanker genoemd). De opbrengst van de Treasure Bowl gaat naar onderzoek en voorkoming van deze dodelijke ziekte.

Het idee was even goed als simpel. Naast het organiserende Nijmegen Pirates een aantal andere American football-teams uitnodigen voor een toernooi om in een aantal wedstrijden met aangepaste regels te bekijken hoe het met de onderlinge krachtsverhoudingen is gesteld. De opbrengst van het toernooi zou naar een goed doel gaan.
Helaas besloot de Duitse bond begin oktober de planning van de play-offs te veranderen waardoor twee uitgenodigde Duitse teams alsnog verstek moesten laten gaan. Een ander Duits team zag af van deelname, omdat ze te weinig beschikbare spelers hadden. Uiteindelijk kwam het er op neer dat alleen Arnhem Falcons kon komen. Toernooi omgegooid en de leiding van beide teams besloot er een onderling oefenduel van te maken. De opbrengst zou gaan naar de bestrijding van leukemie.
Dit doel was gekozen, nadat Pirates-bestuurslid, teammanager en Bowl-organisator Mariska Scheurich enkele maanden eerder kennis had gemaakt met het echtpaar Coen en Plony van den Hoek, die allebei aan den lijve hebben ervaren wat leukemie inhoudt. Zij waren eregasten bij de Gelderse derby en konden vanuit de Pirates-teamzone ervaren hoe het eraan toegaat bij een footballwedstrijd.
Voorafgaand aan het duel was de vraag wie het verst was in de voorbereiding op het seizoen 2018 dat in februari van start gaat.
Daarin spelen de Arnhemmers een niveau hoger dan de Nijmegenaren, oftewel ere- tegen eerste divisie.
Daar was aanvankelijk weinig van te merken in een gelijkopgaande strijd. In de tweede periode leidde Pirates zelfs even met 14-12. Maar daarna waren het alleen nog de gasten uit de Rijnstad die scoorden. De scheidsrechterscrew o.l.v. referee Michiel Spliethof hanteerde de regels losjes, zoals verwacht mocht worden bij zo'n wedstrijd. Hoewel de nieuwelingen en jeugdspelers van Pirates een meer dan uitstekende indruk maakten, konden zij niet voorkomen dat de tegenstander met een 14-39 zege aan de haal ging.
Voor de inmiddels gestopte Pirates-veteraan Roy Steins was het een mooie gelegenheid om nog een keer op het veld te staan. Dat deed hij o.a. met mede-veteraan Jim(bo) Hilgen, die ook in de wilgen was geklommen om zijn 'pak' er weer uit te halen, en met zijn zoon Twan, een junior. Helaas raakte Twan in de derde periode geblesseerd, hij moest naar het ziekenhuis met een vermoedelijk gekwetste achillespees. Ook Jameson Paesch moest bij Pirates afhaken na een al snel opgelopen beenblessure.
Na afloop werd bekend dat er in totaal 592,- binnen was gekomen t.b.v. kankerbestrijding, dankzij een loterij, verkoop cupcakes, verkoop in de SV Hatert-kantine en een veiling op het staartje/'manbun' van Pirate-speler Rob van Kessel.