Eind goed al goed
Maandag, 29 mei 2017 - Geschreven door Jacques Schmoller
Voor Nijmegen Pirates stond op zondag 28 mei alweer de laatste competitiewedstrijd van het seizoen 2017 op het programma. In de Limburse hoofdstad werd aangetreden tegen het plaatselijke Maastricht Wildcats. Voor het team uit de keizerstad een goede gelegenheid om het seizoen wat glans te geven.

Hoewel Wildcats spelers heeft die altijd tot de laatste adem (maar hopelijk al eerder) blijven strijden, is de Limburgse formatie dit seizoen een relatief makkelijk te nemen horde. Dat ligt zoals gezegd niet aan de instelling en inzet, wel aan een gebrek aan kracht. Het is nu eenmaal lastig je te meten met de tegenstander als jouw linemen soms niet meer dan zo'n 80 kilo wegen. Een nadeel voor het gevecht 'in the trenches'. Een probleem waar Pirates in het verleden ook vaak mee kampte, al is dat gelukkig nu verbeterd.
Pirates moest opnieuw slechts met een beperkte selectie afreizen, maar aan de toewijding van de aanwezige spelers lag het niet. Over de voor- en nadelen is al veel gediscussieerd, feit is dat in Maastricht nu een mooie kunstgrasmat ligt met een veelvoud aan gekleurde lijnen erop. Na even goed inspecteren, bleken de blauwe lijnen voor football te zijn. Mede dankzij de zon die de hele dag straalde, was het blauw op het groene (kunst)gras goed te zien. Voor beide ploegen was er behalve de eer niets meer te winnen. Dat gaf de coaches Scheurich en Slootstra de mogelijkheid om alle spelers de nodige speelminuten te geven. Net als een week hiervoor wisselden de quarterbacks Isaiah Trouwloon en Jameson Paesch elkaar om het kwart af.
En waar in de voorgaande wedstrijden de Nijmeegse aanval maar niet tot scoren kwam, draaide de Nijmeegse aanvalsmotor opeens alsof het een broodnodige onderhoudsbeurt had gehad. Het gaf running back Steven Austin de gelegenheid om maar liefst 3 keer via een run een touchdown te scoren. Maar ook andere spelers lieten zich niet onbetuigd: fullback Bahador 'Tank' Bahmanipour en wide receiver Johannes BjŲrn Rudolph waren allebei ook goed voor een touchdown, voor beide spelers hun eerste voor Pirates. Om te onderstrepen dat het aanvallend dit keer wel goed ging, lukte het in deze wedstrijd dat alle receivers minimaal ťťn keer een pass hadden ontvangen dit seizoen. Omdat het aanvallend goed liep, was het geen probleem dat de verdediging meer moest toestaan dan gewoonlijk. Wildcats, tien jaar geleden nog Nederlands kampioen, deed leuk mee in de sportieve wedstrijd en zorgde voor 3 touchdowns. Nadat de stof was opgetrokken bleek de eindstand 20-34 te zijn. Aan Nijmeegse zijde waren er 2 spelers die iets gebroken hadden: naast Bahmanipour (sleutelbeen) moest ook end Gert-jan Steeghs (rib) gedwongen rust nemen.
Niet gedwongen maar vrijwillig deden Rudolph en lineman Terence Polak dat ook, zij beŽindigden (vooralsnog) hun loopbaan. Met deze zege werd het een 4-4 seizoen voor Pirates, waardoor de play-offs helaas niet gehaald werden. Begin september 2017 start het nieuwe seizoen, om te beginnen met een aantal trainingen voor 'rookies' (beginnelingen in deze sport) op vier woensdagavonden.