Weer hetzelfde liedje
Maandag, 22 mei 2017 - Geschreven door Jacques Schmoller
Over de thuiswedstrijd tegen Den Haag Raiders'99 op 21 mei valt niet veel bijzonders te melden. Het werd in de zevende wedstrijd van het seizoen 2017 de vierde nederlaag voor Nijmegen Pirates: 0-13. Voor de niet-footballkenners is dit te vergelijken met 0-2 verlies bij voetbal. Waar de Nijmeegse verdediging opnieuw excelleerde, kwam het aanvalsteam van Pirates weer niet tot scoren.

Illustratief voor de Pirates-defensie was dat de enige twee touchdowns van het duel tot stand kwamen nadat de Hagenaars (Hagenezen?) al tot slechts enkele meters van de Nijmeegse endzone waren gevorderd. Twee runs en een benutte PAT brachten de punten op het scorebord. En kreeg de wedstrijd de winnaar die het verdiende.
Vooraf was ingeschat dat het een strijd zou worden tussen twee gelijkwaardige teams. De 20-17 overwinning van de hofstadbewoners eerder dit seizoen gaf daar aanleiding toe. Een Nijmeegse nederlaag die door de spelers achteraf als "onnodig" werd bestempeld. De gelegenheid om revanche te nemen stierf echter in de goede bedoelingen in een uiterst sportief duel dat slechts één (vocabulair) moment had waarbij de scheidsrechters tegen een speler van beide teams moesten optreden.
Dat was in de recente geschiedenis wel anders bij ontmoetingen tussen deze twee ploegen. Al kenden destijds de selecties een heel andere samenstelling, op de gewoonlijke uitzondering(en) na. Over de duels uit het verleden wijd ik hier echter niet uit, zie daarvoor het nieuwsarchief. Dit keer was de Nijmeegse selectie zo onervaren, dat beoefenaren van deze sport met een 'carrière' van 4 jaar of langer ineens als ervaren spelers golden. Aan Haagse zijde was dit, ook zichtbaar voor de vele Nijmeegse ex-spelers langs de zijlijn, niet veel anders. Vrijwel alle ex-spelers zouden gemakkelijk nog mee kunnen doen...
Omdat er behalve de eer verder niks op het spel stond voor Nijmegen Pirates kon offensive coach Tim Scheurich naar hartelust al zijn spelers wedstrijdervaring op laten doen. De verdedigende coaching werd door coach Russell Slootstra, wegens verplichtingen elders, overgelaten aan zijn captain Bas Berkhout. Als quarterback rouleerde daarom eerste keus Isaiah Trouwloon met zijn back-up Jameson Paesch. Zoals al eerder kregen beide spelverdelers niet of nauwelijks de tijd om hun vaardigheden ten toon te stellen, dat verklaart voor het grootste gedeelte de Nijmeegse aanvallende ondoelmatigheid.
Onbekend met de Haagse ambities voor dit seizoen werd wel duidelijk dat Raiders ondanks een succesvol seizoen noch de kwalitatieve als kwantitatieve vereisten heeft om op een hoger (dus het hoogste) niveau te acteren. Pirates wenst ze, evenals Lelystad Commanders uit poule B, echter veel succes tijdens de play-offs op 18 juni a.s. Afgezien van een plotselinge toestroom van veel (goede) spelers lijkt ook voor Nijmegen Pirates de komende seizoenen het spelen op dit niveau het verstandigste.
Het weerhield de ploeg, begeleiding en toeschouwers er natuurlijk niet van om traditioneel de laatste thuiswedstrijd van het seizoen af te sluiten met een barbecue.