Nijmegen Pirates hervindt de focus
Maandag, 17 april 2017 - Geschreven door Jacques Schmoller
De senioren van Nijmegen Pirates wonnen op zondag 16 april (eerste paasdag) voor het eerst een wedstrijd in het seizoen 2017 in de eerste divisie, poule B. Het sportieve Maastricht Wildcats werd, na een 21-0 ruststand, met 35-14 verslagen op sportpark Vossendijk. Al moest de thuisploeg daarvoor wel de focus tijdens de wedstrijd hervinden.

Dat de eerste twee wedstrijden van het seizoen onnodig verloren werden door Nijmegen Pirates speelde geen rol op deze grauwe en koude dag. Gezien eerdere uitslagen was het echter duidelijk dat de Limburgse ploeg niet om de prijzen mee zou doen dit seizoen. De Nijmegenaren waren dus verplicht om de beide punten in eigen huis te houden. Niet dat Pirates over een ijzersterk team beschikt, want op dit moment heeft de ploeg niks te zoeken op een hoger niveau in Nederland. Maar er mag wel verwacht worden dat Pirates niet alleen meedoet om het 'meedoen' en tegen een dergelijke tegenstander als winnaar van het veld komt. Dat was alleen nog gelukt tegen Eindhoven Raptors via de groene tafel (20-0), omdat de Brabanders geen representatief konden opstellen.
Helaas zorgde de regen, die bij vlagen viel, voor een wat onaangename sfeer, maar de toch in redelijke mate opgekomen fans op de overdekte zittribune maakten veel goed. Die zagen dat er in het eerste kwart maar zelden een 'first down' werd gehaald door beide ploegen, het bleef daarom 0-0. Enige opmerkelijke was het aan Nijmeegse zijde uitvallen van Lars Neleman, hij moest naar het ziekenhuis met een gebroken vinger. De stand veranderde echter toen Steven "Gator" Austin een touchdown scoorde na een run, nadat Bart Ebben voor veel terreinwinst had gezorgd door een verre pass van quarterback Isaiah "Kareem" Trouwloon te vangen. Kicker David Rameckers benutte de PAT, zoals hij de hele middag iedere conversie raak trapte. Het werd zelfs 14-0, een vrijstaande Shane Griffin ving een pass van Trouwloon. Vervolgens maakte Austin er via een run vanuit de 'redzone' 21-0 van vlak voor het rustsignaal.
Na de pauze was de Nijmeegse dadendrang nog niet voorbij. Austin boekte enorme terreinwinst, waarna Ruurd Elmans het afmaakte door met de bal de 'endzone' binnen te lopen voor een touchdown. De flinke voorsprong (28-0) gaf de thuisploeg het idee dat de overwinning al in de zak was, maar Wildcats profiteerde daar onmiddellijk van door twee touchdowns op rij te scoren. Bij de stand 28-14 moesten de Nijmeegse spelers hun concentratie en focus hervinden, dat lukte heel snel. Wie anders dan Austin bepaalde met een 'kick-off-return', maar buiten adem, de eindstand op 35-14. Naast in aanvallend opzicht uitblinker Austin was diens collega Nederlands international Bas Berkhout in verdedigend opzicht opvallend, hij was als middle linebacker bij vrijwel alle gemaakte tackles betrokken.
Door de zege blijft Nijmegen Pirates zicht houden op een plek op de play-offs waarvoor de beste twee teams zich aan het einde van het korte seizoen plaatsen. Nijmegen Pirates staat nu derde met twee punten achterstand op Lelystad Commanders dat tweede staat.